Salvați-vă eul de…egoism!

Simplu și la obiect. Suntem dresați să devenim competitivi încă din școala primară. Să avem note mai mari decât ale colegului, să concurăm pentru diplome, să luptăm pentru existență, într-un individualism exacerbat, tipic societăților cu greutăți materiale. În același timp, educația de tip COLECTIVIST din anii trecuți ne obligă să purtăm masca unui altruism de fațadă, să ne temem de gura lumii, să ne fie rușine de propria individualitate și responsabilitate.Difuzarea responsabilității, aruncatul pisicii în curtea altuia, și dorința de a muri capra vecinului sunt expresii ale individualismului exacerbat, care poate fi mascat doar parțial de falsul altruism, impus de sistemul egalitarist din care încă ne zbatem să scăpăm, fără prea mare succes. Rezultă o lipsă DE AUTENTICITATE, o fragmentare a personalității, o LUPTĂ INTERIOARĂ dintre subconstient (ce sunt) și mintea rațională, conștientă (ce îmi impune societatea că ar trebui sa fiu). O națiune DIZARMONICĂ…

Și da, e o provocare să îl iei pe fiecare individ, și să îl ÎMPACI CU SINE însuși. Pare o muncă titanică, însă cu un pic de efort și voință putem veda că unii oamenii fac minuni. Dând exemplu și altora, și mobilizându-i să ACȚIONEZE. După pilda păsării Colibri, singura care, în mijlocul incendiului din junglă, ia apă din lac, cu ciocul, și o aruncă asupra flăcărilor.

pf2esv9wji.png

Advertisements

4 thoughts on “Salvați-vă eul de…egoism!

  1. Într-o lume a fake-urilor de tot felul – lista ar fi mult prea lungă – este foarte greu, pentru mulţi, să fie/să rămână/să sfârşească autentici. În pofida “dresurii” din vremuri apuse/prezente, cei mai mulţi nu sunt niciodată pregătiţi pentru lupta din crunta realitate. Iar dresorii nu recunosc (aproape) niciodată că au greşit. Motiv pentru care fiecare parte arată cu degetul spre cealaltă.

  2. Naţiune?
    E la nivel global.Noi am venit mai din urmă şi din păcate, ne-am aliniat.
    Cît de perfect trebuie să fiu eu ( noi, unii) încît să văd imperfecţiunile celorlalţi şi să-i lămuresc să-şi armonizeze raţiunea, dacă are, cu spiritul, dacă are?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s