“Adoraţii nu se-mprietenesc” – Teo Trandafir

Răsfoiam  pagini de net. Nu neaparat căutam ceva anume, ci doar să treacă timpul, timp care înseamnă pauză. Si uite asa, întâmplător, am găsit o postare interesantă, a cunoscutei Teo Trandafir, referitor la prietenia (sau mai bine zis, ne-prietenia de după desparţirea de persoana iubită). Aceasta a povestit că nu înţelege cum unii oameni care s-au iubit pot rămâne prieteni. (sincer, şi eu am dilema asta cam de mult timp )….

teo-trandafir-121831l       ” Cum naiba se face că unii dintre îndrăgostiţii cu care aprindeai stelele mai ieri şi carora pasiunea li s-a stins din pricini care nu ne privesc, rămân prieteni? Măi, cum? M-am tot frământat şi am ajuns la concluzia că spiritul meu teluric are o gramadă de evoluat până-ntr-acolo. Am văzut cu ochii mei foşti iubiţi care ies la masă cu actualii iubiţi. Minunat, veţi spune, civilizat, că suntem oameni! Aşa ar trebui! Perfect de acord, cu o singură condiţie: să nu fi fost iubire. Să nu fi fost pasiunea aia dementă, ochii pe ceas şi respiraţia nedusă la capăt până la-ntâlnire, amorul tulbure de ora cinci dimineaţa şi care te prinde privind tavanul între patru ochi cu-ntrebarea: “cât sunt de fericit?” Să nu fi fost senzaţia de gol în cap, în inimă şi-n trunchi când te-ai prins că se termină şi-ai încercat să reinventezi relaţia aceasta pe care-o simţeai pierzându-se-n sine însăşi, să nu fi colorat tu, cu sângele tău arterial, trandafirul din Frumoasa şi Bestia.

Pot fi prietenă cu oricine. Cred că asta-i ideea. Cu oricine. Dar nu cu bărbatul pentru care mi-aş fi negustorit fericirea în primul bazar din Rai sau din Iad, după cum ar fi cerut Goethe, pe loc. Pentru care mi-aş fi dat viaţa fără să mă fi uitat o clipă peste umăr. Ce prietenie e asta? Cum să nu-ţi vină să urli când vezi o altă femeie atingându-l, zâmbindu-i complice, întinzându-i serveţelul la masă, sorbind “o lingură de vin” din paharul lui?

Poate, dacă nu l-ai iubit. Îti îngădui să fii prieten cu cineva pentru care n-ai nutrit vreodată pasiune. Cred cu tărie că pasiunea şi prietenia sunt incompatibile în aceeaşi relaţie. De orice fel ar fi ea. Prietenii nu se adoră. Adoraţii nu se împrietenesc. Nu fără să iasă din asta o altă poveste nebună, de dus la spital cu sirena pornită.

Ei bine, poate vă întrebaţi de ce am transcris spusele ei , aici (şi nu e pentru prima dată, şi probabil nici ultima). Pentru că mă regăsesc aproape 100% în aceste cuvinte. Atât de cunoscute si trăite mi se par… Am trecut şi eu prin pasiuni şi nebunii de astea, dar în urma cărora a ramas …..trecutul şi atât. Câteva din ele chiar s-au încheiat cu spuse precum “putem rămâne totuşi prieteni !” Ceea ce a fost imposibil. Mie. cel puţin mi-a fost imposibil. Pe langă faptul că rămâi cu un sentiment foarte ciudat în urma “ruperii” unul de celalalt intr-un mod poate inexplicabil, cel putin pentru unul din noi, mai e si  un sentiment………..  când vezi că altcineva ţi-a luat locul care, cândva, era al tău ! Cineva care ţi-a luat…tot ce aveai atunci!

Voi aţi putea rămâne (sau aţi rămas) prieten/ă cu cineva pe care, cândva, aţi adorat ?! De ce ? Sau….cum ? 🙂

Advertisements

10 thoughts on ““Adoraţii nu se-mprietenesc” – Teo Trandafir

  1. Am incercat de nenumarate ori,dar nu am reusit,niciodata. Tot ce-a ramas intre noi a fost niste simple intrebari puse din cand in cand,semne de viata date unul altuia. Prieteni,niciodata.

  2. N-are cum. Poţi iubi pe cineva atât de mult încât de dragul ei/lui şi pentru binelei ei/lui să renunţi şi-atunci parcă mi-ar plăcea să ştiu că persoana iubită se bucură de dragoste. Cu toate astea nu mă văd însă bând shot-uri de tequila şi zicând bancuri cu “înlocuitorul”.
    Părerea mea 🙂

  3. Aşa ceva nu e pentru oricine. Într-o lume condusă de egoism şi egocentrism, iubirea adevărată, altruismul, iertarea, sînt doar idei science-fiction. Spiritele alese sînt foarte rare şi de obicei ajung precum fluturii în insectar: înfipte în ace voodoo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s