1 Mai

Toată lumea ştie că astăzi este (curând – a fost) 1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii.

Ca scurtă prezentare, această zi a fost decretată în anul 1889, de către Congresul Internaţionalei Socialiste, ”  în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Heymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000.

1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte. ” (sursa : Wikipedia)

Ca în fiecare an, şi astăzi, grătarele au sfârâit pe aproape toate spaţiile verzi de lângă oraşe sau, de ce nu, din spatele blocurilor. Unii însă, s-au aventurat cu grătare şi maşini pe spaţii interzise de autorităţile locale, şi pentru asta, s-au ales cu amenzi.  Că doar suntem romani, ce naiba ?!  Dă-o dracu’ de lege :)))

Chiar auzisem astăzi la ştiri, cum că autorităţile au dat amenzi usturătoare petrecăreţilor de pe spaţiile verzi protejate, pe care accesul maşinilor era interzis. Cetăţenii, foarte revoltaţi, au răspuns prompt ” nu mi s-a spus”. La fel şi în cazul gunoaielor lăsate în urma “petrecerilor” la voia întâmplării. Şi de alea, oare, trebuia să le spună autorităţile că nu se lasă aruncate oriunde ?

Din nou am ajuns la concluzia că suntem o naţie de needucaţi. Cum avem noi grijă de natură, aşa va avea şi ea grijă de noi !

A nu se înţelege că sunt vreo ecologistă inrăită. Dar cel puţin, ştiu să păstrez petul gol din plastic în masină, până când întâlnesc un coş de gunoi special amenajat în care să îl arunc. Cel puţin ştiu că  focul unde au fost făcute grătarele trebuiesc stinse cu apă după ce ţi-ai terminat treaba cu el. Cel puţin ştiu să mă uit pe garduri după indicatoare sau plăcuţe care ar putea să mă averitzeze în cazul în care accesul pe acea zonă este interzis, cu sau fără maşină. Fără să imi spună nimeni ! Doamne-Doamne de asta ne-a dat creieraşe –  să ne folosim de el, gândind ! Sper în continuare ca, într-o zi,  şi naţia asta să încerce să facă acest lucru…. Ar fi util, pentru toţi !

Astăzi eu nu am fost la grătar şi nici nu am sărbătorit în vreun fel această zi. Nu am avut timp ! Însă, consider că am sărbătorit-o serile precedente, cu grătare , ieşiri, plimbări, bere, prieteni…cu de toate ! :)))))

Voi ce aţi făcut de 1 Mai ? 🙂

4257554_mediafax_foto_octav_ganea_48437600

Advertisements

2 thoughts on “1 Mai

    • :))))))) Foarte tare….. Să fii român şi să nu ştii aşa zile importante, dar totuşi să sărbătoreşti fără să ştii ce ! 😐 :))) Ruşineeeee….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s