Ochii – oglinda sufletului

Priveşte în ochii unui om. Încearcă să nu-l analizezi. Încearcă să simţi ceea ce poate transmite. Încearcă să-l înţelegi. Cu cât îl analizezi mai mult, cu atât intre tine şi el apar valuri de păreri care nu au decât menirea să distorsioneze imaginea lui.

Priveşte un om în vârstă. În privirea lui se văd chinurile bătrâneţii. Se văd regretele pentru anii care au trecut în zadar. Se vede lupta zilnică cu viaţa, o luptă în care el pierde din ce în ce mai multe runde. În ochii lui nu se mai vede speranţa unui viitor. Nu mai trăieste decât în trecut. Şi nu întotdeauna este un trecut frumos. Priveşte-i povestea din privire. Citeşte-o! Învaţă de la el. Evită-i greşelile. Mâine vei fi tu în locul lui.

Priveşte un tânăr. Câtă viaţă are în privire. Priveşte speranţa care o transmite. El trăieşte doar în viitor. Pentru el trecutul nu este foarte îndepărtat. Din trecut, oricum nu a învăţat mare lucru. Nu ştie ce este înţelepciunea. El nu ştie că viitorul i se va aşterne în faţă, exact aşa cum şi-l va construi, dar pentru asta va trebui să renunţe la multe. Trebuie să aibă un mare curaj pentru a-şi urma visul. El încă nu ştie că puţini reuşesc asta. Ieri ai fost tu în locul lui şi trebuie sp-mi dai dreptate.

Priveşte cum trece pe lângă tine o femeie pe care cândva ai iubit-o nebuneşte. Nu este singură. Este la braţ cu un bărbat care a ştiut să-i ofere mai multe decât tine. Sau poate tu i-ai oferit mai mult, dar ea a căutat mereu mai puţin. Doar o femeie poate înţelege asta. Îi cauţi privirea. Vrei să înţelegi ceva din ea. Toate amintirile îţi îneacă fiinţa. A fost cândva a ta şi ai pierdut-o pe drum. Te priveşte şi ea şi înţelegi că este o altă persoană. Te întrebi care este algoritmul după care iubeşte o femeie. Renunţi la a înţelege capriciile unei fiinţe pe care nici măcar ea nu şi le explică. Cel mult, încerci să nu mai repeţi aceleaşi greşeli.

Priveşte un snob care coboară dintr-o maşină luxoasă. Este îmbrăcat într-un costum foarte scump. Nu a cumpărat acel costum pentru că se simte mai bine în el. L-a cumpărat pentru a arăta celorlalţi că este prosper. Vrea să-ţi arate că trăieşte pe o altă treaptă. Priveşte-i trufia. Crede că Pământul îi aparţine. Se crede mai mare decât Alexandru cel Mare. El nu vrea să-şi mai aducă aminte că în urmă cu ceva timp era sărac lipit. De fapt, a şi uitat, pentru că memoria nu este punctul lui forte. Nici el nu mai ştie ce făcea în acea perioadă. De citit nu citea. Nu că nu ar fi avut timp, ci că nu ştia să o facă. Nici acum nu ştie. Citeşte-i povestea! Învaţă din trecutul lui.

Opreşte-te şi priveşte în ochii unei femei tinere şi frumoase. Priveşte-i aroganţa. Este obişnuita cu foarte multă atenţie, din partea bărbaţilor de toate vârstele şi cu invidie din partea tuturor femeilor. Ea nu te va privi aşa cum o priveşti tu. Mereu a avut de unde alege. Ce o macină cel mai mult, este dacă în viaţă va face alegerea perfectă. Poate alege orice şi pe oricine, dar din păcate, o singură dată. Ştie că tinereţea zboară. Şi odată cu ea şi frumuseţea. Ştie că poate alege greşit. E singurul ei complex. Priveşte-i povestea. Admiră-i frumuseţea, dar nu te lăsa subjugat de ea.

Priveşte în ochii părinţilor tăi. Priveşte regretele pe care le au şi învaţă din ele. Ei au vrut mereu altceva pentru tine. Nu că nu te-ar fi vrut fericit, dar ei aşa ştiu că ai fi fost mai împlinit. Tu poate ai urmat o cale care te împlineşte mai mult, care te face să te simţi liber. Ei te privesc cu îndoială. Aşa au fost educaţi şi ei, să trăiască viaţa altcuiva. Priveşte-le ridurile. Şi tu vei avea parte de ele. Asta dacă nu se va inventa formula tinereţii veşnice. Încearcă să vezi cum eşti privit de către ei. Cum nu te va privi niciodată nimeni. Câtă iubire este în privirea lor. Ei te văd perfect mereu, indiferent de ce alegere vei face în viaţă. Ei te văd mai bun decât oricine din jurul tău. Doar eşti o prelungire a sufletului lor. Învaţă-le povestea! Învaţă să-i iubeşti cât mai sunt lângă tine. Va veni o perioadă când îţi vei cere singur sfaturi…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s