Sacrificii….

Există zile care fac sacrificiile să pară că merită făcute.  Şi apoi sunt zile în care totul se simte ca un sacrificiu. Şi apoi, sunt sacrificiile pe care nu poţi sa-ţi dai seama că le faci.

Un om înțelept a spus odată, “Poţi avea orice în viaţă, dacă  sacrifici orice altceva pentru el.” Ce-a vrut să spună e că nimic nu vine fără un preț. Deci, înainte de a intra in luptă, mai bine decizi cât de mult ești dispus să pierzi.

Desigur, cele mai dure sacrificii sunt cele pe care nu le vedem venind. Atunci când nu avem timp să venim cu o strategie, pentru a alege o parte, sau pentru a măsura potenţiala pierdere. Atunci când se întamplă acest lucru, atunci când bătălia ne alege pe noi, şi nu invers, atunci sacrificiul se poate dovedi a fi mai mult decât putem suporta.

Este greu să înţelegem ce înseamnă, de fapt, sacrificiul, si care este semnificaţia lui. Acest cuvânt ne duce, de multe ori, la ideea de  greu, de renunţare, strâmtorare şi regret. Dacă sacrificiul ar fi determinat doar de iubire şi compasiune,  atunci nu am simţi nici frustrare, nici durere, nici nemulţumire.

Dar există în viaţă situaţii când nu putem înţelege de la început că ni se cere un sacrificiu, pentru a trece într-o nouă etapă. De fapt, acest sacrificiu este un lucru necesar pentru noi – atât pentru suflet, cât şi pentru viaţa materială, uneori. Doar că noi nu înţelegem, şi trecem acest lucru la “pierderi”, şi plângem, şi ne întristăm. Nu înţelegem de ce trebuie să pierdem mereu câte ceva.

Dar conştientizăm mai târziu că, de fapt, ne legasem copilăreşte de lucruri vechi – “jucării ale vieţii” – şi acest lucru ne ţinea în loc. Vroiam să avem totul: şi vechiul şi noul laolaltă. Doar că acest lucru nu se poate…Trebuie să renunţăm la vechi…si sa facem loc noului.

Pierderile trebuie considerate sacrificii ” de trecere”. În acest fel, ne dăm seama de capacitatea noastră de a trăi desprinşi de lucruri fără de care credeam că nu se poate. Şi, capacitatea noastră de a accepta consecintele  greşelilor noastre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s